Thursday, December 17, 2009

WEDDING-PERAK

Adik aku ni mesti tgah berangan nak kahwin. Simpan duit dulu ea syg.

Syg Mama ni kecik lg tp bab2 bgmbr suka sgt.

Gabungan warna merah n hitam- sgt menarik

Malula saya :)


Saya pun :) siap berpeluh lg ni. Ramai betul orang ni.



MAJLIS KAHWIN

Minggu lpas kitaorg g Perak n Rembau sbb ader knduri kahwin. Mmg enjoy sgt g saner sbb dah lama tak jumpa saudara-mara + nak kenalkan Wardiah kat tuk n pahnya kat saner. My brothers mcm biasala enjoy sgt bgmr mcm la diaorg tu model :)









KERETA ROSAK





Gmbr2 ni diambil masa otw ke Rembau, keter papa aku rosak. Sambil2 tunggu tu kitaorg pun bersuka ria la. Enjoy betul wpun keter rosak sbb my brothers n my hsbnd sibuk bgmbr mcm tak der tmpat lain yg cun tuk ditangkap.

MACAM-MACAM


My dad, my moms n My baby-Wardiah





Ni anak my auntie yg baru masuk 6 org :) Umurnya 4bln lbih. Cutenya

Thursday, December 3, 2009

MAM Baby Bottle

<
Dah lama aku tak update blog aku, dah bersawang agaknya. So hari ni aku nak ceter pasal ni. I am a huge fan of this bottle. Jatuh cinta pandang pertama cause my hsbnd yg belikan for our baby. so cute n Wardiah guna bottle ni dah lama n kitaorg rasa akan continue guna this brand untill dia ckup besar tuk minum sndiri. Botol ni sgt bagus sbb SGT SENANG utk dicuci. Botol ni ada pelbagai warna, so far Wardiah dah ada warna pink n purple. Before this aku guna gak botol avent n bimi tp aku lebih suka botol mam ni.

Friday, November 20, 2009

Lagu n lirik yg amat bermakna bagi aku.


Celine Dion
When I Need You

When I need you
I just close my eyes and I'm with you
And all that I so want to give you
It's only a heart beat away

When I need love
I hold out my hands and I touch love
I never knew there was so much love
Keeping me warm night and day

Miles and miles of empty space in
Between us
A telephone can't take the place of your
Smile
But you know I wont be traveling
Forever
It's cold out, but hold out and do like I do

When I need you
I just close my eyes and I'm with you
And all that I so want to give you babe
It's only a heartbeat away

It's not easy when the road is your driver
Honey, that's a heavy load that we bear
But you know I wont be traveling a
Lifetime
It's cold out but hold out and do like I do
Oh I need you

When I need love
I hold out my hands and I touch love
I never knew there was so much love
Keeping me warm night and day

When I need you
I just close my eyes and I'm with you
And all that I so want to give you
It's only a heart beat away

Friday, November 13, 2009

DAH NASIB

Smlm cermin keter aku pecah. Geramnya la kat uncle bangla yg slalu mesin rumput kat rumah aku. Mula2 mmgla aku marah sgt kat dia sbb myusahkan aku tp bila aku fikir2 blik timbul plak rasa kesian. Uncle tu kata dia tak mampu nak byr sbb dia org miskin, wpun aku tengah marah waktu tu tp bila mgenangkan nasib dia, aku terus kesian. Hai . . .dah nasib, redho je la...nmpknya aku la yg kena byr tuk cermin tu takkan nak paksa dia plak, uncle tu pun tak berduit. klau dia berduit takkan dia potong rumput setiap hari. Tp klau dia menipu, biarla dia tanggung sendiri.

Ps: Silap2 haribulan aku plak yg buat part time mesin rumput pas ni.

Wednesday, November 11, 2009

REZEKI ANAK

Alhamdulillah, rezeki anakla katakan syukur...

Thursday, November 5, 2009

Tuesday, November 3, 2009

PERFECTIONIST

Kwn2 semua adakah anda seorg perfectionist? Adakah perfectionist ni bleh dianggap sbgai satu penyakit?

Monday, November 2, 2009

Kenapa

Knp aku hari ni hati tak tenteram n rasa mcm sesuatu membelenggu aku. Semua yg aku buat n nak buat seakan tak selesa. Knp ngan aku hari ni. Apa yang tak kena sbnarnya, aku sndiri pun tak tahu apa masalah ngan aku hari ni.

Wednesday, October 28, 2009

MOVIE




tAK SBAR NAK TENGOK CETER NI

DULU KINI N SELAMANYA

Dulu dlm keter aku penuh ngan brg2 aku jer tp skrg penuh ngan brg2 Wardiah yg diusung kesana sini. Lepas ni penuh ngan brg Wardiah n adik2nya. Korang rasa perasaan tuk aku shopping brg2 aku sama tak mcm dulu. Tp hsbnd aku ckp mcm samanya dulu n skrg.

Thursday, October 22, 2009

Getting OLD. . .waaaa

SPIDERMAN



Batman and Robin




Wonder Woman (touch of menopause here I think?)




Tweety Bird is 60 years old!



BARBIE DOLL has her 50th birthday this year.......




"Life is short, forgive sooner, love with true love, laugh and always keep smiling"

Wednesday, October 14, 2009

Rindunya

Rindunyala kat Wardiah. Smlm masa Wardiah tido aku asyik myendengkan kepala aku kat dia je. Rindunya mama kat anak mama ni. Pagi td masa on the way g kolej aku asyik pgang tangan dia jer, rindula cpt la kul 5 :)

Bila dah jd mama ni barula aku fahm mcm mane prsaan jd mama. sbaik boleh mesti kita nak kasi yg terbaik tuk anak kitakan n kita x sggup tengok anak kita sakit/menderita.

p/s: x sbr nak tunggu Wardiah berjln, nanti mama bwk anak mama g jln2 kat SSF ea :)

Monday, October 5, 2009

Hello



Hello semua, slmt pg. Nama saya Nur Alkarmila Wardiah Binti Nor Alkamarul. Panjangkan nama saya. Karmila adalah pilihan abah saya yg bermaksud harum n wardiah pula pilihan mama saya yg bermaksud bunga ros. Rmai ckp yg nama saya pnjg n susah nak sebut, hehehe. Ciankan. Mcm2 mama beli tuk saya, mamakan kaki shopping n mama suka beli brg2 yg comel tuk wardiah. Pah wardiah syg sgt kat wardiah, mcm takleh berpisah jer, wardiahkan cucu sulung jadi rmai uncles yg nak peluk n cium Wardiah. Nanti kita ckp lg ek, wardiah nak tidola. Bye. . .

Wednesday, September 30, 2009

Shopping




Dua benda comel ni aku beli tuk wardiah pkai masa raya. Comelnya . . . x sbr aku nak tgok Wardiah besar sbb aku dah x sbr nak belikan dia mcm2 baju n sbgainya.

Tuesday, September 29, 2009

2 minggu lg

2 minggu lg aku akan start kejer, cptnya masa berlalu. So, td g kolej jap ambil bbrp benda sbb otak aku dah tepu n aku risau aku tak ingat mcm maner nak ngajar. Excited pun ader nak g kolej sbb dah lama sgt brcuti. Rindu kat kwn2 :)pun ader. Mintak2 otak aku ni masih bleh bfungsi tuk ngajar sbb dekat 2 bln tak buat aper2. lps g kolej aku g HSBC, 5 kali aku pusing2 semata-mata tuk cari parking. Nasib baik dpt n betul2 dpn HSBC. Mula2 borak ngn org HSBC pasal financial n then bleh plak kitaorg borak pasal pnglaman aku brsalin n pglamn dia mgandung. cara kitaog ckp pun mcm dah lama kenal. aku ni mmgla mcm tu even minah jual CD kat mega pun dah jd kwn aku. Harap2 bila aku naik ngajar ni smuanya ok. Gementar,excited smuanya ader.

Wednesday, September 23, 2009

PATUTKE AKU MARAH

Dlm kegmbiraan kita mymbut hari raya, kdg2 ader jgk bbrp benda yg terjadi n myenakkan otak kita. org yg aku maksudkan ni mpnyai pertalian persaudaraan yg sgt erat satu ketika dulu ngan kitaorg, tp sejak bbrp thn ni semuanya hancur n kami sekeluarga terpaksa bersabar n berdiam diri sbb sidia lebih berumur. Baru2 ni sidia buat aku n adik2 aku marah. Patut ker aku marah org tu krn merosakkan hbungan yg terjalin baik selama ini. Patutke aku bersemuka ngan dia n luahkan segalanya, ketidakpuasan hati kami. Tapi kdg2 ngan mluahkan sglanya akan mngeruhkan lg keadaan. Ataupun patutkah aku mbiarkan segalanya pulih ditelan masa. Slama ni hbngan kami baik n rapat tapi kerana 'dia' hbngan yg baik terjalin umpama retak menanti belah. Kami jer ke yg bersalah? Mulut sidia tu alim n bgus sgt ker? tak der org sempurnakan tp jgnlah tak sedar kesalahan diri sendiri. Aku tahu ksalahan aku n aku tak ckp aku ni bagus sgt. Tapi aku kesian kat mak aku sbb terpksa bsbr sbb sygkan adiknya n dia tak nak keruhkan keadaan. Aku sedar kami tak la bgus maner, mulut pun kdg2 pedas jgk tp manusia bleh brubahkan. Mulut kami pedaspun sbb dah tak tahan, takkan nak biar org maki adik-beradik kitakan wpun kslahan yg dilakukan tak masuk akal lgsung. Patutker marah org beli pencuci muka yg harganya $4 n siap ckp semua tu membazir. Di mulutnya penuh ngan kata2 kesat, makian n sbgainya. Kami terima semua tu sbgai asam garam kehidupan n kami terima prngai sidia seadanya sbb kami pun BUKAN sempurna. Tapi sidia x bleh terima kami seadanya, kisah n sejarah yg lepas sntiasa diungkitnya bgaikan dirinya sungguh sempurna. Kdg2 terbit dihati kami betapa kami myesal mngenalinya, tp tu semuakan sudah ditakdirkan n kami terpaksa menerimanya wpun kami tahu hungan yg terjalin lama dulu takkan sebahgia dulu. Kami tak pndang lgsung ngan harta yg ada, ambillah semuanya. Wpun kami mgkin x semewah manr tp kami mewah ngan kasih syg n doa siibu. Harta mmglah pnting tp takla sepenting kasih syg. Kami tak pndang ngan harta org n kami tak dengki n cemburu pun ngan harta n kemewahan yang sidia ada.

ps/ Nasib baik kami dikelilingi keluarga yg sntiasa mjdi tunggak kbhgiaan. Aku bersyukur memiliki suami yg sntiasa mjdi pendengar yg setia. Terima kasih syg. Kepada sidia, tolongla jgn putuskan hbngan persaudaraan ini.

Friday, September 11, 2009

MAMA . . .WARDIAH SUKA . . .

Anak mama mmg suka:

1. Bergambar wpun umur baru sebulan.
2. Suka sgt mandi, kalau org start tanggal baju dia, mesti dia senyap.
3. Suka tido tanpa selimut. Kalau aku selimutkan dia, mesti selimut tu
ditendangnya.
(Amboiiii . . .kecik2 lg dah pndai menendang, mama gigit kang baru tau.
Dah la kaki tu comel)
4. Suka tempat sejuk, tak suka tmpat panas. (Ni mmg ikut pgai mama. Tak leh tahan
panas sikit)
5. Kuat mkn (ni pun ikut mama, bagus2 nanti Wardiah cepat besar)Kdg2 setiap 45
minit dia nak aku breastfeed dia.
6. Suka berjln. (Wardiah ni sgt enjoy kalau bjln wpun duk dlm kereta jer. Dia mmg x
meragam kalau bab2 bjln ni. Ni mesti ikut pgai aku sbb aku waktu mgandungkan
dia mmg kuat berjalan.
7. Manja. (Wardiah ni manja sgt, ni pun ikut aku)

Mama oh mama

Hari ni genapla hari yg ke 31 aku bpntng. so far so good tp aku ksian kat mak aku sbb tpaksa mjga anaknya ini. Dah la masa kecik aku dah byk myusahkan mak aku, masa besar pun sama gak sbb kena jaga aku bpntng wpun mak aku tak kisah tp aku sgt kisah. Ksian aku tgok dlm masa 31 hari bpntng ni adala bbrp kali darah tinggi mak aku naik. Naik bkn sbb tension tp penat kesana kesini mguruskan cucu, aku n at the same time kerja. Mak aku ni cikgu jd bykla kerja yg kena diuruskan ala mcm kitala kdg2 kena bwk exam papers blik rumah n sbgainyala. Baru2 ni masa temankan aku n Wardiah g hpital pun mak aku dah tak sihat. Aku nak dukung Wardiah mak aku x kasi sbb aku dlm pantang, mak aku risau aku x larat. Blik dpd hpital terus darah mak aku naik. Maner x naik, kitaog tunggu turn kitaorg dlm 2 jam. Kdg2 aku ckp ngan mak aku wpun aku bpntng bleh x jgn manjakan aku sgt sbb aku x snggup tengok mak aku sakit sdgkan aku ni sihat. wpun org kata org bpntng x elok buat kerja tp bg aku itu bukannya satu bonus atau tiket tuk aku mngabaikan kesihatan mak aku sdgkan aku sihat. Maner2 benda @ perkara yg aku bleh urus n buat sndiri aku akan buat. Lgpun saper yg nak uruskan anak g hpital @ klinik kalau bkn aku. Mmg la adik aku ader tp x kan aku nak dia uruskan hal2 anak aku g check up@kena cucuk. Hsbnd aku pulak jauh n cuti tahunan dia pun dah abis digunakan waktu aku pregnant dulu. So aper2 pun aku kena bgntung kat diri sndiri. Lgpun bkn susah sgt semua benda tu, yg pnting doa dpd ibu.

Those yg ader darah tinggi taula mcm maner rasanya, wpun aku x der darah tinggi tp aku tahula betapa sakit n x selesanya tmbahan pulak tahun lpas mak aku kena operate buang hempedu sbb dlm tu ader batu karang maka bertambah-tambahla sakitnya. Mak aku x bleh penat, tension, kurang masa rehat n tido, salah mkn cth termkn benda yg sejuk n terperanjat. Kdg2 bila tengok mak aku x sihat, aku rasa bersalah sgt. Risau aku ni mnyusahkan wpun sbgai seorg mama dia sbnarnya x kisah n buat semua tu dgn seikhlas hati tp sbgai seorg anak aku x sanggup tengok mak aku susah n sakit dsbbkan aku. That's why masa aku prgnant dulu, aku sggup berulang alik dr besrah ke kolej wpun aku tengah sarat n hmpir bersalin. Aku hmpir bersalin masa kndungan aku 32 weeks n doc ckp sbb aku terlpmau aktif n slalu travel n they advised me not to travel anymore. Mula2 tu aku mmg tekat x nak travel tp bila mngenangkan yg mak aku duk saner sorang2, aku bertawakal jer travel mcm biasa. so stiap kali aku travel, aku doa pader tuhan spya anak yg dlm kndungan aku ni sihat n lahir ckup bulan. Alhamdulillah semuanya selamat n proses melahirkan Wardiah pun dipermudahkan Allah.

Aku berdoa sgt spya TUHAN panjangkan la umur mak aku n kurniakanla mak aku kesihatan yg baik.

Saturday, September 5, 2009

Eric oh Eric

Td baru je pas tgok deko bersama Eric, bestnya la kalau terpilih. Tp kalau terpilih pun aku kena make sure yg bilik atau rmah yg nak dicantikkan tu mestila rumah sndiri takkanla nak guna rumah sewa, tak sesuai lgsung. Aku ni mmg la kaki g SSF ataupun tmpat2 seangkatan dgnnya. Setiap kali aku tension aku suka g tmpat mcm tu sbb bleh menenangkan kepala aku yg serabut, mgkin sbb tu rumah aku byk bunga wpun dlm toilet. Nak beli rumah lmbt lg kot sbb masing2 ada plan sndiri jd buat masa skrg berangan jer la. Bersyukur jer aper yg ader wpun di HATI ni NAAAAKKKK SGTTTT Eric dtg n hias rumah aku. Kalaulah aku BYK DUIT, Kalau ea :) aku suruh Eric tu hias the whole house.

ps: Tini, dah la jgn byk berangan awak tu tgh berpantang, g jaga anak tu. sejak bpntang ni kuat betul aku berangan.

Wednesday, September 2, 2009

3 minggu

Diam x diam rupanya dah 3 minggu aku bpntang n dah 3 minggu usia wardiah. Mula2 dulu aku kekok la lagi sbb baru jd mama, skrg pun kekok gak tp tak la sekekok dulu. Kdg2 aku tngok suami aku lg pndai jaga anak berbanding aku, kdg2 aku cmburu la gak knp la laki aku lagi pndai jaga anak berbanding aku. Tapi sejak suami aku tak der ni sbb dia dah x der cuti aku berusaha sedaya upaya utk jd mama yg terbaik tuk anak kami. Seronok ea jd mama ni kan kdg2 aku rasa aku ni over betul sbb baru 5 minit x tengok muka Wardiah pun aku dah rindu :)

Wardiah ni pulak sblm nak tidur mesti nak aku atau abah dia dodoikan. N dia tak suka keadaan yg sunyi, dia suka sgt kalau org bckp ngan dia. Kalau dia start menangis muka mesti bertukar mcm incredible hulk sbb muka dia bertukar mcm2 warna. Skrg ni aku tengah cuba tuk sesuaikan diri sbgai mama, terasa skjap jer masa berlalu tengok2 dah jadi mak org.

Sunday, August 23, 2009

PANTANG

Hai, bpntng di bulan puasa ni betul2 menggugat iman dan minda. kdg2 tak tahan aku, tension pun ader. Aku ni dah la kaki mkn, tapi masalahnya aku kan tengah bpntg maner boleh mkn ikut suka nanti kena marah sbb takut aku bentan n gatal n takut luka lambat sembuh n mcm2 lagila. Sedapnya la mkanan kat bazar ramadhan skrg ni...aku nak nangis leh tak. . .sedapnya popia basah, apam balik, air kelapa n mertabak. Nak nangis sbb tak dpt puasa sekali ngan suami aku pun ader gak. ksian suami aku buka puasa sorang2 wpun aku teman tapi aku tak puasa :(

p/s: Semoga TUHAN kuatkanlah Iman aku dlm mghadapi proses bpntang ni . . .

Thursday, August 20, 2009

:)



Perasaan mjdi seorg isteri n mama adalah dua perasaan yg berbeza tapi kedua-dua perasaan ini membawa pengertian yg amat mendalam dlm hidup aku. Kebahagiaan yg tak terucap nikmatnya. Syukur kpd TUHAN krn menghadirkan perasaan ini dlm diriku krn dgn perasaan inilah ia mjdikan aku lebih matang dan lebih menghargai insan-insan di sekelilingku.

Monday, August 17, 2009

SUAMIKU SAYANG

Spnjg berpantg ni kbnyakkan kerja semuanya hsbnd aku yg buat. Masa ari pertama kitaorg blik rumah, mak aku yg tolong buat itu n ini, itu pun tak sepenuhnya sbb my mom tengok hsbnd aku cekap buat kerja rumah termasuk memasak. Selama bpntg ni my hsnd dah jd mcm suri rumah sepenuh masa la pulak. Tugas2 memasak lauk pantang, basuh baju aku n Wardiah, kemas rumah, bakar tungku, ikat bengkung n mcm2 lg la kbykannya my hsbnd buat. Sblm aku bersalin ni pun, hsbnd aku mmg cekap buat kerja2 rumah tp x de la sehebat ini. Kdg2 kesian aku tengok hsband aku, wpun penat tapi dia tak pernah mengeluh. Terima kasih sayang atas segalanya.

WARDIAH KU SAYANG

Kesian Wardiah tak dpt mnyusu bdn slma 3 hari sbb susu aku masih xbyk. Tapi start ari sabtu tu aku dah belajar pam susu sbb dia mcm tak nak jer mnyusu bdn, kecewa pun ader aku ni. Tapi my hsbnd sentiasa beri smngat tuk aku beri anak kami susu bdn, so ari Sabtu tu dia minum cmpur la antara susu bdn n susu formula. Alhamdulillah, berkat tunjuk ajar dpd nurse yg dtg mlawat kami n sokongan dpd my hsbnd n family, aku sepenuhnya dpt breastfeed Wardiah.

Sunday, August 16, 2009

NUR ALKARMILA WARDIAH BT NOR ALKAMARUL

Itulah nama diberi buat cinta hati pertama kami. Wardiah dilahirkan secara normal pd 12/8/09 pukul 4.08 am di HTAA. Selepas pemeriksaan di Klinik Chong pd ari Isnin, aku buat x tahu jer lg sbb ramai ckp baby sulung lmbt skit keluar wpun "jln" dah bkak dlm 1 cm. Tapi dpd ari Isnin mlm smpai la selasa tanda tuk aku bersalin dah keluar tp aku mlas nak fikirkan sgt. Pg Selasa tu aku g teman mak aku keluar duit n g beli brg sbb mak aku risau kot2 dah smpai masa tuk aku bersalin jd mak aku ni heret la aku kesana-kesini. N smasa keluar tu pun aku dpt rasa mcm baby dlm ni menekan-nekan aku. Dlm tengahari mcm tu aku dpt rasakan contraction stiap 30 minit, n bila mjlg maghrib contraction tu dtg dlm 10 minit sekali. Tapi aku ckp ngan mak aku takder aper2la sbb contraction tu minor sgt. Contraction tu mmg minor sgt mcm period pain. Dlm kul 8pm kita org jumpa Dr Tai tuk periksa jln, n Dr ckp jln aku dah bukak 5cm. Aku aper lg sgt terkejut n happy at the same time sbb aku dah nak bersalin. Aku terkejut sbb Dr ckp bukaan aku dah 5cm tapi contraction aku tak kuat. Aku dpd awal mmg nak bersalin kat HTAA so kitaorg pun g la HTAA n nasib baik semua brg mmg dah ada dlm kereta.

Suami aku yg ader kelas tmbahan kat Jengka pun berdesub blik. Dipendekkn ceter aku msuk labour room dlm tengah mlm n semestinyala my husband masuk sekali memberi semangat kat aku. Dlm labour room tu Dr kasi aku masa dlm 3 jam sbb bukaan tak smpai 10cm lagi, tapi dlm 2jam stengah bukaan aku dah smpai 10cm n aku aper lagi berusaha la sekerasnya tuk melahirkan permata hati kami. 20 minit kmudian Wardiah pun dlahirkan. Wardiah ni pulak bila keluar jer dpd perut aku senyap jer tak nangis2. Dr terus hantar ke NICU. Syukur Alhamdulillah dia menangis pas tu, most of the nurses said that mgkin dsbbkan aku kena cucuk masa kndungan aku 33 mggu jd baby rasa penat, tp its normal n tak merbahaya pun. Dr check kata semuanya ok n dia bleh bernafas mcm biasa. Lega hati kami. Slpas jer bersalin, tiba la saat tuk adegan jahit mjhit aper yg patut, prosesnya mmg la myakitkan tp aku cuba control ngan borak2ngan nurses yang sdg mjahit aku. Ader Dr pelatih tu siap pegang tangan aku, seakan-akan memberi semangat la plak tuk aku, 2 org tengah sbuk berborak n jahit aku. Kebetulan Dr pelatih tu pernah jaga aku masa aku hmpir bersalin masa kndngan aku 33 minggu, dia mmg Dr yang baik sbb siap tido kat sebelah aku lg sbb dia risau aku bersalin awal. Bukan Dr laki ea tp perempuan. N Dr tu jugak la yang bersihkan aku pas proses jahit mjahit tu.

Masa kat wad, mak aku ni beceritala betapa dia tak bleh tido bla mngenangkan yg aku ni nak bersalin pagi tu. Mak aku ckp deberannya mmg tak terckp la, smpaikan mak tido duduk sbb terlmpau risau.

So, itula dia perjalanan seorg yg baru bergelar mama, nanti next entry aku post gmbr Wardiah ea.

Tuesday, August 11, 2009

1 cm

Smlm aku g jumpa Dr Chong, Dr bthu "Jalan" dah bkak 1 cm. So aku skrg ni sdg berjaga-jagala. Aku suka sgt jumpa Dr Chong ni sbb aku ni suka sgt bertanya especially bila aku tak tahu ttg sesuatu n this Dr sgt suka mlyan patients dia yg suka bertanya. Kdg2 smpai 40 minit aku jmpa dia borak itu ini. Dlm byk2 Dr aku pernah jumpa, aku pling suka ngan Dr ni sbb dia sgt peka n knowledgeable. So skrg ni smbil tunggu tuk bersalin aku buat la mcm2 benda such as jadi tukang masak smbilan tuk my mom n my brothers.

Friday, August 7, 2009

Cuti H1N1

Smlm adalah ari pertama kolej cuti, smlm dr kul 8.00 am-12.00pm aku duk bertapa kat Klinik Permatang Badak g check perut, minum air gula n jmpa Dr. Spatutnya aku tak yah minum air gula tp dsbbkan ayah aku ader diabetes jadi aku terpaksala telan bergelen2 air gula nak check kot aku pun ader diabetes. Rasa air gula tu tak teruk maner pun, kdg2 aku rasa sedap plak. Tapi tak der la pulak aku nak buat tu minuman rutin aku. Lepas blik dpd klinik aku tido jap, penat siot bertapa kat klinik. Ptg tu aku masak ayam masak tauchu n pengat pisang. Mak aku n my brothers puasa jd aku masak la something tuk diaorg. Pagi td aku masak nasi lemak tuk diaorg sblm aku blik kat rumah aku sbb hsbnd aku balik ari tu. Tengahari aku masak lg pengat pisang sbb hsbnd aku dah teringin sgt nak mkn masakan isterinya. Maklumla seminggu jadi org bujang. Selain pengat pisang aku masak kuew teow goreng tuk kitaorg + 2 org adik aku. Mlm plak aku buat pisang goreng sbb dpd ptg td mulut ni asyik nak mkn pisang goreng jer. Esok tak tahu nak masak aper, tp kalau aku tak bersalin lg Ahad ni aku cdg nak buat nasi tomato n puding berkuah. Sbnarnya tu la aktiviti aku bila cuti, n kebetulan plak sejak dah kahwin ni aku mesti bekalkan hsbnd aku ngan mcm2 mknan yg aku masak. Seronok memasak utk org yg kita sygkan.

Tuesday, July 28, 2009

9 BULAN

Esok genapla kndungan aku 9 bln. wah . . .cuak gak aku. Aku rasa ni prkara normal yang akan berlaku kat semua orgkan. Mak aku lagi cuak dpd aku wpun dia dah berjaya melahirkan 7 org anak (seorg pmpuan n 6 lelaki). setiap kali aku sakit perut wpun nak buang air besar, mak aku tetap cuak. Kdg2 nak ketawa pun ader, tahap risau mak aku mmg mlmpau, kdg2 boleh naik darah tinggi. Hari tu aku duk kat HTAA slma 1 hari sbb aku hmpir bersalin, n masa tu kndungan aku baru 33 minggu, aku dimasukkan tak smpai 24 jam tapi darah tinggi mak aku dah naik. Punya la mak aku risau smpai dia pulak yg sakit. Mak aku pnah ckp, waktu aku nak bersalin nanti mesti dia rasa semua benda tak kena. Terharu betul aku dengar, nak nangis pun ader. syg betul mak aku kat anak2 dia. Baru2 ni mak saudara aku baru mlahirkan anaknya ke 6. Auntie aku ni ceter la kat mak aku, spnjg dia tengah sakit nak bersalin dia sempat ingt kat aku. Dia ckp "mcm maner la keadaan aku nanti, kesian kat tini". Terkejut n terharu aku sbb tengah2 sakit tu mak saudara aku bleh ingat kan aku. Bersyukur betul aku sbb ramai yang ambil berat n syg kat aku tanpa aku sedari. Bau2 sakit nak bersalin tu dah lama menjengah aku, minggu mi jer dah 3 hari berturut2 aku terasa sakit ala2 nak bersalin gitu, Dr kata sakit main2. So aku skrg ni asyik stand by jer la sbb bila2 masa aku leh bersalin. Wish me luck :)

Monday, July 27, 2009

TAK SAYANG KER AKU?

Dah lama sgt aku nak post entry ni tapi asyik x post jer. Dah berbulan-bulan aku perapkan ceter ni dlm kepala aku n aku tak pernah ceter benda ni kat saper2 pun. Tiba2 aku rasa hari ni aku nak post pulak entry yang lapuk n bersawang ni. Maner2 yang kenal aku mesti tahu mcm maner prangai aku. Pgai aku dpd dulu smpai skrg mcm ni la, tapi sejak berkahwin n nak jadi mama ni adalah bbrp perubahan dlm diri aku yg aku rasa kena buat. Kdg2 org nmpak luaran ajer n dpd situla mcm2 org buat andaian. Benda yg paling sedih spnjg aku mgandung ni adalh bila ada insan yang ckp "yang aku tak sayangkan anak dlm kndungan aku ni". Masa aku dengar tu, mmgla aku terkejut n hancur luluh hati aku usah nak ckpla. Tapi aku buat cool jer siap syum blik kat org tu. Dlm hati aku, dia tahu ker perasaan aku mcm maner? Sblm aku tahu aku mgandung, aku dah dpt rasakan bhw ada something dlm perut aku. Setiap mlm bila aku terjaga dpd tido mesti aku akan pegang perut aku because aku dpt sense something. Masa early pregnancy dulu, aku asyik kena jumpa Dr sbb aku bleeding for 16 days n dr ckp tak der aper n sometimes its normal for certain women. Org tu tahu tak betapa aku sedih n susah hati dpd awal aku pgnant smpai skrg. Mgkin aku tak tunjuk tapi tak bermakna aku tak sayang. Ni anak aku, darah daging aku mestilah aku sayang sepenuh hati aku. Aku byk berubah demi anak ini jadi jgn nak kata aku tak sayang. Tuhan sajer yg tahu betapa aku telah berusaha sebaik n seboleh mgkin utk anak ini. Mgkin aku tak sebaik n tak sealim maner tapi aku nak anak2 aku jadi yang terbaik. sejauh mana kasih syg aku pada anak ini hanya tuhan yang tahu, aku sanggup berhabis duit n berkorban segalanya agar anak didlm kandungan ini sihat n selamat dilahirkan. Wpun aku belum mjdi mama lagi, tapi naluri kasih syg pader anak ini telah ader sejak ia wujud dlm rahim aku.

Thursday, July 23, 2009

TAK BERTENAGA

Knpla aku sejak akhir2 ni tak bertenaga, especially bila time waktu bgn tido. Dulu selalunya kul 5 am aku dah bgn. Mesti korang heran knp awalnya aku bgn. . . sbnarnya aku dpd dulu jenis tak leh tido sgt wpun aku penat. Aku mmg kerap terjaga n aku mmg tak bleh terlebih tido. kalau aku terlebih tido otak aku jadi lembab jer tuk berfikir n aku akan rasa tak bersemangat. Tapi skrg ni lain pulak halnya, kdg2 liat pulak tuk bgn n aku tak suka ngan perasaan ni sbb aku akan jadi malas. Adakah ini disbbkan pembawakkan baby dlm perut @ pembawakkan dpd diri aku sndiri...
wahai sifat malas boleh tak ko jauh dpd aku . . .

Wednesday, July 15, 2009

KENAPA

Knp hari ni aku rasa ngantuk n penat sgt. Ngantuknya n tak bertenaga.

Tuesday, July 14, 2009

"Everyone's on equal footing, no matter what kind of shoe you wear"
Sinclair, 1996

Thursday, July 9, 2009

SSF

Hari selasa hari tu aku g SSF, niat di hati tuk beli pasu jer, sbb pasu bunga kat rumah aku pecah. Tapi bila sampai jer saner n tengok ader byk brg2 baru aku pun terkinja-kinjala tempah tempat letak kuih. Dlm niat nak g saner dlm setengah jam terus jadi 2 jam.

Ni la bekasnya . . .



Hari khamis tu pulak niat di hati nak ambil jer bekas tu tapi bila sampai jer ssf aku tempah lagu 2 bunga utk diletakkan di katil aku.

Cantikkan bunga ni . . .

Wednesday, July 1, 2009

SATU HARI DI KEBUN BUAH

Hari Ahad lepas aku mmg dah cadang nak duk rumah ngan husband aku. Rasa malas nak berjalan, lagipun kitaorg kalau takder aper2 nak buat pun mmg suka duk rumah jer ataupun g rumah mak n mak mertua jer. Niat di hati mmg nak masak sedap2 ari tu, aku dah rancang awal2 nak masak nasi ayam n buat pengat pisang, tapi rancangan tu terpaksa dibatalkan sbb mak mertua aku ajak g kebun kutip buah. Seronok gak g saner, tu adalah kali pertama aku g sbgai menantu, sblm ni kalau g saner, aku g sbgai tunang jer. Masa kat saner aku tak dibenarkan merayap sgt, mak mertua aku risau nanti aku terjatuh jadi aku kena duduk n tengok je la diaorg kutip buah. Aku rasa seronok g saner sbb aku maner ader kebun buah lagipun aku mmg suka dikelilingi pokok2 ni, slma ni asyik dikelilingi shopping malls jer, bosan gak kan. Rasa tenang sgt bila g saner sbb mcm2 aku boleh tengok. Aku harap satu hari nanti aku mampu mempunyai kebun buah sndiri sbb mcm2 kita boleh tanam n hasilnyapun kita bleh dpt. My hsbnd n I share the same hobby, kitaog suka bercucuk tanam sbnarnya samada buah ataupun sayur. Skrg niat tu ader cuma menunggu masa jer :)


Wah . . . saper tu? Ni la suamiku yang tengah rajin tolong maknya mengangkat durian. Bagus2 bang teruskan usaha ea...


Byknya . . . durian. Durian tuk jualan. Mak mertua aku jual durian ni $2.50 sekilogram jer.





Mak mertua ku n my abg ipar tengah kutip buah durian.



Yang ni nmpak sgt tengah possing siap sengeh lagi. Mintak maaf ea, jejaka ni bkn tuk dijual ea. Kami hanya jual durian n manggis jer. Jejaka ni Hak milik HARTINI MOHD ROSLI jer tau :)